Bedford type OLB

Om bussen

I løbet af 2013 modtog vi henvendelse fra vort medlem og samarbejdspartner vognmand Torben Sørensen om at overtage en af hans veteranbusser, som han længe har arbejdet med at restaurere.

Nemlig en Bedford OLB, årg. 1952 med karosseri bygget hos J. Ørum-Petersens Karosserifabrik i Herning og leveret til rutebilejer P.C. Poulsen, ruten Stenbjerg-Thisted.

Den kørte i Thy til omkring 1970, hvor efter den blev solgt til Brdr. Fuhlendorff i Frøstrup. I midten af 1970’erne kom den til et kollektiv i Vejle, hvor den blev lakeret creme med røde skærme samt rødt tag og bælte, og dekoreret med reklamer for Peter Plyds Bodega. I 1978 var den kommet til et kollektiv i Ordrup, hvor den blev lakeret rød. I 1982 kom den til Byggebranchens Tæppelager – Erling Jensen A/S, hvor den anvendtes som reklamebus. Idet Erling Jensen også drev nogle natklubber, blev den i 1988 malet pink og påmalet reklamer for en af hans klubber, Maxim Bar.

I 1994 påbegyndtes en større restaurering af bussen hos karetmager John Nielsen i Ringstedgade i Roskilde, hvor meget af karrosseriets træværk blev udskiftet med nyt.

I 1998 blev den overtaget af Torben Sørensen i Skælskør, der fortsatte restaureringen af bussen. hvor bussen fik ny pladebeklædning, og derefter er blevet lakeret rød og gul, de farver som Torben Sørensens far, Carl Sørensen anvendte.

I 2013 åbnede Torben Sørensen mulighed for at Bushistorisk Selskab kunne overtage den næsten færdigtrestaurerede bus, og vi valgte her at tage imod tilbudet, idet bussen repræsenterer en typisk rutebil fra 1950-ernes mindre ruter ”på landet”.

Om Danmarks busmuseum
En familieattraktion med oplevelser for 3 generationer. Kører rundture i Skælskør, eller Herregårds-ture m.m. Danmarks Busmuseum er skabt og opbygget af frivillige. Busmateriel, arkiver m.m. er indsamlet gennem 25 år, de første 22 år af foreningen Bushistorisk Selskab (BHS).

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Europa investerer i landdistrikterne