Bedford SBS8

Om bussen

Midt i 1950-erne fik DSB den idé, at man selv ville specificere designet på sine røde rutebiler. Man ønskede bl.a. et hvælvet tag, og et prunkløst hvælvet ”borgmestermave”-frontparti, hvor på DSB’s daværende emblem skulle kunne monteres – vingehjulet. Var der behov for frontgrill, skulle den helst være så lav som muligt. Derved ville man sikre sig et ensartet udseende på sine rutebiler, hvad enten de var bygget hos f.eks. DAB, J. Ørum-Petersen, Nordisk Karosserifabrik eller Aabenraa Karosserifabrik.

I første halvdel af 1958 fik man bygget karrosserier på frontmotorchassiser fra Scania-Vabis, Volvo og Bedford. J. Ørum-Petersen byggede på Bedford-chassiserne, mens Aabenraa byggede på de øvrige. Helt ens blev de ikke, J. Ørum-Petersens var nemlig nemme at genkende, på, at de havde en lidt højere frontskive. Sammenligningen kan endda gøres endnu.

Mens Jernbanemuseet kører med en af dem med Aabenraa-karosseri, DSB nr. 670, så har Bushistorisk Selskab en af dem med J. Ørum-Petersen-karosseri, DSB nr. 679. Nr. 679 er en 29-personers Bedford SBS8, stelnr. 56221, med karosseri fra J. Ørum-Petersen i Herning. Den blev leveret til DSB i Århus i juni 1958, ud af en serie på 8. Efter kun 5-6 års kørsel, blev 3 af dem solgt til forskellige privatbaner. Bl.a. nr. 679, der i 1964 blev solgt til Nordfynske Jernbane, der drev banelinjen Odense-Bogense plus 5 rutebilruter i trekanten Hasmark, Odense og Bogense. Her blev den malet rød med sort mavebælte, og fik det improviserede ”vingehjul” foran, lavet af pyntelister. Da banen blev nedlagt pr. april 1966, overtog DSB banens bilruter, mens likvidationskommisionen selv måtte sørge for at få rutebilerne solgt. Her blev bussen solgt til Andreas Paulsen i Svendborg, hvor den blev malet blå med hvid top.

Siden kom den til Arne Vium Jensen i Kerteminde, der donerede den til Bushistorisk Selskab i 1995. Dengang havde Bushistorisk Selskab ikke kapacitet til at bevare den, så den blev derfor videregivet til Granly Bussamling, men da Granly Bussamling siden besluttede at tynde ud i sin samling, kom bussen i juni 2014 tilbage til Bushistorisk Selskab.

Om Danmarks busmuseum
En familieattraktion med oplevelser for 3 generationer. Kører rundture i Skælskør, eller Herregårds-ture m.m. Danmarks Busmuseum er skabt og opbygget af frivillige. Busmateriel, arkiver m.m. er indsamlet gennem 25 år, de første 22 år af foreningen Bushistorisk Selskab (BHS).

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Europa investerer i landdistrikterne