Volvo B655

Om bussen

SAS busserne har en lang historie. De første startede allerede med at køre i 1925 fra lufthavnen til terminalen ved Hovedbanegården, det var med Triangel busser.

I 1958 bestilte man nye busser hos Volvo i forbindelse med åbningen af den nye lufthavnsterminal. Der blev leveret 10 stk. af typen B 655 gennem Volvo-forhandler O. Sommer.

Karrosserierne til de nye busser, som fik vognnumrene 14- 23, var bygget på Aabenraa Karosserifrabrik efter tegning af SAS´ egen arkitekt, Bent Severin. Karrosseriets linier skulle lede tanken i retning af flyets og materialet var også det samme, nemlig letmetal. Samtidig var busserne lakeret som flyene, d.v.s. hvide, grå og blå med SAS´ bomærke placeret på fronten.

På grund af bagagemængden, som de flyrejsende ofte tager med, var lufthavnsbusserne specielt indrettet med særlige bagagestativer ved såvel indstignings- som udstigningsdøre. Derved slap chaufførerne også for at skulle stuve bagagen i konventionelle bagagerum eller på taget.
Disse SAS´ busser kørte i fast rute fra Lufthavnen og ind til København. Nogle blev senere malet blå og kørte som transitbus mellem udenrigs-og indenrigsterminalerne, og så sent som i 1970 kørte der stadig en af dem for SAS.

Busserne endte forskellige steder bl.a. hos Roskilde Omnibusselskab, Jørgen Andersen, Ballerup, Skibby Rejser, en på Bornholm og en endte som kantinelokale på Sdr. Strømfjord.

I 1987 købte SAS en af busserne tilbage fra Skibby Rejser for en krone. I 1989 blev bussen taget frem, og restaureringen kunne komme i gang på SAS Autoværksted. Det praktiske arbejde med chassis, karrosseri og indretning skred langsomt frem. Der blev skabt kontakt til mange personer fra forskellige grene indenfor busdrift og – reparation. Reservedele blev fremskaffet, bl.a. fra Bornholm, samtidig med at der forgik undersøgelse med hensyn til typegodkendelse, teknisk specifikationer og historie. Alt dette tog selvfølgelig lang tid, men i 1995 var bussen færdig og malet i de gamle originale farver.

I Bushistorisk Selskab er vi selvfølgelig glade og stolte over, at det har været muligt at få sådant et klenodie i vores samling, takket være SAS´ gave Vi vil gøre alt for at passe og pleje den helt efter SAS´ ånd. Ligeledes håber vi at kunne fremvise vognen ved forskellige arrangementer. Bussen indgår i dag i Bushistorisk Selskab´s veteranbuskørsel i Skælskør, hvor bussen også er udstillet på vores garageanlæg.

Om Danmarks busmuseum
En familieattraktion med oplevelser for 3 generationer. Kører rundture i Skælskør, eller Herregårds-ture m.m. Danmarks Busmuseum er skabt og opbygget af frivillige. Busmateriel, arkiver m.m. er indsamlet gennem 25 år, de første 22 år af foreningen Bushistorisk Selskab (BHS).

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Europa investerer i landdistrikterne