Morris-Commercial

Om bussen

DOMI, Dansk Oversøisk Motor Industri A/S, etableret i 1946 i Glostrup, huskes mest for de engang populære Morris-personbiler. Men i et par år efter besættelsen, var man blandt pionererne med at få den danske buskarosseriproduktion industrialiseret. Efter besættelsesårene var landets buspark nedslidt. Man kunne endvidere ikke skaffe egnet træ til ny buskarosserier. Men den amerikanske Marshall-hjælp gav hjælp til, at landet kunne effektivisere sit byggeri og industri, og heriblandt at komme i gang med at bygge buskarosserier i stål. DOMI, der allerede fungerede som samlefabrik for biler, gik med på idéen, og etablerede en industriel produktion af buskarosserier.

Her udviklede ingeniør S. Nygaard Jensen en byggemetode, hvor man, som det første sted i Danmark, anvendte jigs til at fremstille karosseristellene med. Man anvendte endvidere elektrisk punktsvejsning til at samle dem med, hvorved svejsningerne blev ensartede og holdbare. Endvidere havde man fundet på at lægge trælister ind i karosseriprofilernes hulrum, hvilket gav en let og samtidigt stærk karosserikonstruktion. I 1949 kunne man derfor introducere de første busser med stålkarosseri. De var frembyggede, og bygget på chassiser af mærket Morris-Commercial, et mærke som man selv importerede.

Busserne havde nogle interessante finesser, nemlig vacuumbetjent skydedør, ekstra forsænkede sidevinduer foran til at forbedre chaufførens overblik, 2 elektrisk oplyste ruteskilte under vindspejlet, samt en stor højtplaceret stoplygte bagi i venstre side. Bag i bussen var der bagagerum med bundhængslet klap, der derved kunne anvendes som bagagebærer.

Man tilbød naturligvis at bygge på alle chassiser, bl.a. fik man leveret 12 torpedobyggede bybusser til Københavns Sporveje, bygget på Leyland Comet-chassiser. Imidlertid blev DOMIs karriere inden for buskarosseribygning kort. DOMI brændte nemlig i maj 1951 og her valgte man at indstille buskarosseriproduktionen. I stedet opbyggede man en ny og mere effektiv automobil-samlefabrik. Man fortsatte dog med autokarosseri-produktion i mindre skala, blandt andet byggede man stål-varekasser til Morris Minor.

I 1949 anskaffede Thomsens Turisttrafik i Lyngby en ny højrestyret Morris Commercial med 4-cylindret 4-liters benzinmotor, med karosseri fra DOMI. Siden kom bussen til Bornholm, til H. P. Olsen i Hasle, som anvendte den frem til 1972. Herefter blev den hensat i en garage, men i 1987 blev den udbudt til salg, og blev købt af en veteranbilsamler på Kalundborg-egnen. Da han begyndte at føle alderen trykke i 2010-erne indledte han en dialog med Bushistorisk Selskab om vi kunne overtage bussen. Det valgte vi at acceptere, da bussen netop repræsenterer de første danske busser med karosseri bygget i stål. 2017 blev året, da bussen endeligt overgik til Bushistorisk Selskab, til vort Danmarks Busmuseum i Skælskør

Om Danmarks busmuseum
En familieattraktion med oplevelser for 3 generationer. Kører rundture i Skælskør, eller Herregårds-ture m.m. Danmarks Busmuseum er skabt og opbygget af frivillige. Busmateriel, arkiver m.m. er indsamlet gennem 25 år, de første 22 år af foreningen Bushistorisk Selskab (BHS).

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Europa investerer i landdistrikterne